بازی بیلیارد نوعی بازی است که در فضای سرپوشیده در میزی مستطیلی پوشیده با ماهوت با ۳ یا ۱۵ گوی و میله‌ای چوبی بازی می‌شود. بیلیارد در ایران با روشی مأخوذ از روسیه بازی می‌شود. هر یک از گوی‌ها را شار(معادل کلمه گوی در زبان روسی) گفته می شود. تاریخ اختراع بیلیارد معلوم نیست. در فرانسه نوعی بیلیارد در قرن ۱۶ میلادی رواج داشت، و پیش از آن هم بازی شبیه آن معمول بود. در انگلستان بیلیارد در زمان شکسپیر رایج بود.

این ورزش در ابتدا در فضای باز انجام می‌شد اما پس از مدتی به مکان‌های سربسته بر روی میز پوشیده از پارچه سبز که شبیه به چمن بود تغییر مکان یافت.

قوانین بازی بیلیارد

قوانينی که در حال حاضر حاکم بر بازي بيليارد است از حدود سال 1770 تا 1920 همان قوانين حاکم بر بازي بيليارد در انگلستان بوده. اين بازي بر روي يک ميز بزرگ به شکل مکعب مستطيل با سه توپ و شش حفره انجام مي شد.

در قرن 18 اندازه استاندارد ميزها دو به يک، يعني طول دو متر و عرض يک متر بود تغییر کرد. قبل از اين ابعاد استانداردي براي ساختن ميز وجود نداشت. اصول بازي بيليارد انگليسي به واسطه بازي اسنوکر که يک بازي پيچيده، رنگارنگ و مرکب از جنبه هاي دفاعي و تهاجمي بود، ادامه پيدا کرد با اين تفاوت که در بازي اسنوکر از 22 توپ و در بازي بيليارد انگليسي از 3 توپ استفاده مي شد.

اشتياقي که انگليسي ها به بازي اسنوکر داشتند همانند اشتياق آمريکايي ها به بازي بيسبال بود. به خاطر اين اشتياق، شما مي توانيد هر روز شاهد رقابتي در بازي اسنوکر در انگليس باشيد.

آمريکايي ها سال هاست در اين رشته فعال هستند و اينکه چطور بازی بيليارد به آمريکا آورده شده کاملا مشخص نيست. روايت ها نشان مي دهد که اين بازي در سال 1580 توسط يک شخص اسپانيايي به خيابان آگوستين آورده شده است اما تحقيقات به عمل آمده نشان مي دهد که در سال 1580 هيچ اثري از اين بازي وجود نداشته و بيشتر احتمال مي رود که اين بازي توسط مهاجران انگليسي و هندي به آمريکا وارد شده باشد.در سال 1700 تعدادي از قفسه سازان آمريکايي تصميم گرفتند ميزهايي هر چند کوچک براي بازی بيليارد بسازند. با وجود اين بازي بيليارد در سرتاسر کشورهاي مستعمره گسترش پيدا کرد. مشهورترين آنها بسفورد، مکاني در نيويورک بود که به دلالان سهام اختصاص داده شده بود.

بازی بيليارد آمريکايي تا سال 1870 همان بازي بيليارد 4 توپه بود که معمولا بر روي يک ميز بزرگ 11 يا 12 فوتي با چهار حفره و چهار توپ که 2 توپ آن سفيد و 2 توپ ديگر قرمز بودند انجام مي شد.

خطاهای بازی بیلیارد

  1. هنگامی که توپ سفید با هیچ توپی برخورد نداشته باشد.
  2. هنگامی که توپ سفید ابتدا با توپ رقیب برخورد کند.
  3. هنگامی که توپ سفید اول با توپ ۸ (مشکی) برخورد کند.
  4. خطای باند : هنگامی که توپ سفید با شارها برخورد کند و هیچکدام از توپ های در حال حرکت با باند برخورد نداشته باشند خطا محسوب خواهد شد.
  5. هنگامی که دست، بدن و یا چوب شما باعث حرکت سایر توپ ها شود.
  6. هنگامی توپ سفید پس از ضربه وارد حفره شود.
  7. هنگامی که با ضربه توپ سفید از میز خارج شود. (در زمان بروز این ۷ خطا رقیب مجاز می باشد که توپ سفید را در هر نطقه ای که مایل است قرار داده و ضربه بزند.)
  8. هنگامی که توپ ۸ (مشکی) وارد حفره شود و زننده ضربه هنوز توپ های رنگی خود را تمام نکرده باشد. در صورت بروز این خطا زننده ضربه بازنده بازی محسوب خواهد شد.
  9. هنگامی که با ضربه یکی از توپ های رنگی از میز خارج شود که در صورت بروز این خطا توپ خارج شده از میز داخل حفره قرار داده می شود و رقیب میتواند از هر نقطه زمین که مایل باشد توپ سفید را قرار داده و ضربه بزند.
  10. هنگامی که توپ ۸ (مشکی) از میز خارج شود. در این صورت زننده ضربه بازنده بازی محسوب خواهد شود.

لوازم و تجهیزات بازی بیلیارد

میز بیلیارد:

میزهای بیلیارد در دو نوع چهارپایه و شش پایه‌ دار هستند و رویه آن‌ها از پارچه ای مخملی و سبز رنگ پوشیده شده است. میز بیلیارد دارای 6 کیسه است که 4 تای آن‌ها در گوشه‌های میز و 2 تای دیگر در طرفین قرار می‌گیرند.

میزهای بیلیارد اندازه‌های مختلفی دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به 7 فوت، 8 فوت و 9 فوت اشاره کرد. قانون مشخصی برای انتخاب اندازه مناسب میز بیلیارد وجود ندارد اما به طور کلی میزهای 8 فوت را به عنوان اندازه استاندارد در نظر می‌گیرند.

توپ بیلیارد:

معمولا توپ‌های بیلیارد را از مواد پلاستیکی مانند رزین‌های پلی استری می‌سازند تا هنگام بازی و ضربه زدن پایداری بیشتری داشته باشند.

چوب بیلیارد:

ز چوب بیلیارد برای ضربه زدن به توپ سفید یا cue ball استفاده می‌شود. معمولا چوب بیلیارد را از خود چوب می‌سازند هر چند که مدل‌های آلمینیومی و فایبرگلاسی آن‌ها هم وجود دارند. نوک چوب از جنس فوم یا چرم است و اندازه استاندارد آن نیز 1/47 سانتی متر می‌باشد.

مثلث مخصوص بیلیارد:

این وسیله که با نام راک( rack) نیز شناخته شده است برای چیدمان و مرتب سازی توپ‌ها استفاده می‌شود. با این روش توپ‌ها به صورت مثلثی و به هم چسبیده بر روی میز قرار می‌گیرند.

گچ:

چون جنس نوک چوب بیلیارد از فوم یا چرم است نیرو و اصطکاک لازم برای ضربه زدن به توپ را ندارد بنابراین از گچ استفاده می‌شود تا چوب در زمان ضربه زدن بهتر به توپ بچسبد و در واقع اصطکاک لازم را فراهم کند.

آموزش بیلیارد

در ایتدا تعداد توپ ها می بایست 15 تا باشند که از شماره 1 تا 7 همگی یک رنگ که ترتیب رنگ های آنان به شرح زیر می باشد:

1 زرد 2 آبی 3 قرمز 4 بنفش 5 نارنجی 6 سبز 7 زرشکی

سپس توپ شماره 8 باید مشکی باشد و دیگر توپ ها از شماره 9 الی 15 به ترتیب رنگ هایی که ذکر کردیم تقسیم شوند.

علت تفاوت این توپ ها این است بازیکنان به راحتی متوجه شوند که باید کدام توپ ها را در داخل حفره ها بیاندازند. احتمالا متوجه یک حفره کوچک سیاه رنگ بر روی میز بیلیارد شده اید، این حفره محلی برای قرار گرفتن توپ سفید یا همان کیو بال است. توپ سفید  رنگ را حتما در رو به روی این حفره قرار دهید.

حالا نوبت آن رسیده که توپ های رنگی را در روی میز بچینید. این توپ ها به کمک راک یا مثلث در کنار یکدیگر قرار می گیرند. مثلت باید در یک چهارم آخر میز قرار گیرد و همینطور توپ شماره 8  دقیقا در وسط مثلث باشد. بعد از آنکه از مرتب بودن چوب ها اطمینان حاصل کردید، می توانید توپ راک را برای شروع بازی بردارید.

در آموزش بیلیارد باید یک قرعه بیاندازید و نام هرکس که در قرعه کشی درآمد اولین ضربه را به توپ می زند یعنی در اصل آغاز کننده بازی می باشد.

سپس بازیکن باید در مقابل توپ سفید قرار بگیرد و ضربه ای به توپ وارد کند که این حرکت باعث می شود توپ ها از حالت منظم و چینده شده در بیایند و پراکنده شوند.

هنگامی که اولین ضربه به توپ وارد شد، توپ وارد شده در پاکت توپ هدف می باشد. به طور مثال: اگر یک توپ تک رنگ وارد پاکت شود، می بایست بازیکن تلاش کند که باقی توپ های همان رنگی را به داخل حفره بیاندازد و با انداختن توپ شماره 8 به داخل پاکت برنده اعلام می شود.

بعد از اینکه ضربه اول زده شده دو نتیجه حاصل می شود: یا یک مورد از توپ ها به داخل پاکت می افتد و یا 4 توپ به ریل های میز برخورد می کند. حال ممکن است هیچکدام از این اتفاقات در بازی رخ ندهد، در این شرایط بازیکن دچار خطا شده است.

در صورت خطا بازیکن حریف می تواند دو انتخاب داشته باشد:

  1. بازی را از اول آغاز کند
  2. بازی را مانند روال فعلی ادامه دهد.

بعد از اینکه اولین ضربه زده شد و توپ های هدف انتخاب شدند، شرایط بازی به این شکل خواهد بود: هر بازیکن می بایست توپ های گروه مربوط به خود را به داخل پاکت ها بیندازد و اگر بازیکن در انداختن توپ های هدف ناموفق شود، امتیاز زدن ضربه بعدی به بازیکن حریف می رسد. بنابراین بازی به همین روال ادامه می یابد و هرکس بتواند توپ شماره 8 را به داخل پاکت بیندازد برنده بازی است.

میز های بیلیارد

در باشگاه بازی های فکری پارسه سه میز استاندارد بیلیارد ایت وجود دارد که شما دوست عزیز هر زمان که بخواهید می توانید بیلیارد بازی کنید ولی برای بازی روی میز اسنوکر حتما باید رزرو انجام شود.

شما دوست عزیز می توانید به اتفاق دوستان خود در باشگاه بازی پارسه تجربه ی یک دست بازی بیلیارد را داشته باشید و لحظات خوشی را در کنار هم بگذرانید منتظر دیدار شما عزیزان هستیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *